Fångad av gös

Från sjöbotten till matbord

Det finns många sätt att fånga vår tid. Författaren Staffan Ekegren och fotografen Lasse Persson gör det genom Hjälmargösen. Den första insjöfisk i världen som blivit miljöcertifierad.

Gösens väg från sjöbotten till matbord öppnar sig för berättelser – som om den kunde tala. Nåväl, väldigt nära kommer vi den, genom yrkesfiskaren, försäljaren vid kaj, fiskhämtarbilen, fiskeriintendenten, restaurangkocken, gourméen, hemlagaren, butiksinnehavaren, konstnären, miljövårdaren, kroggästen, historieberättaren. Många av dom med sitt favoritrecept, spännande och kunniga människor som har med Hjälmargösen att göra – inte minst Carl-Jan Granqvist med sitt smakrika språk och hans kock Henrik Widqvist från Grythytteakademin.

I Fångad av gös handlar du av Hjälmarskräcken, entreprenören som säljer dagsfärsk gös över kaj medan han munhuggs med kunderna. Kunder kunniga i gös, hur den bör hemlagas, hur gamla recept ska uttolkas. Du färdas i samma båt som Hans Johansson, en av de yrkesfiskare på Hjälmaren som arbetar miljöcertifierat. Eller i samma långtradare som exporterar gös ända ner i Europa. Följ Hjälmargösen – du är i gott sällskap.

Gourmand World Cookbooks awards 2011:
Fångad av gös
vann i Sverige som Best Fish Cookbook 2011 och gick vidare till GOURMAND BEST IN THE WORLD.
Vinnaren presenterades vid en gala i Paris den 6 mars 2012.

Årets Svenska Måltidslitteratur 2012:
Vår bok Fångad av gös blev vinnare i kategorin: Speciallitteratur – råvara när priserna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2012 delades ut i Grythyttan den 2 november 2012. Motivering: Med raka röster och omedelbara bilder berättas den vackra historien om gösen i Hjälmaren, vårt första miljöcertifierade sötvattensfiske.

Är du intresserad av att köpa boken kan du skicka mig ett mejl, eller slå en signal.