Next Stop Soviet

Projekt Next Stop Soviet: Under september månad 1989 reste över 3000 ungdomar från Skandinavien till dåvarande Sovjetunionen. Ett kulturellt och mänskligt utbyte på gräsrotsnivå mellan nationer av sällan skådat slag. Schackspelare från Trondheim träffade schackspelare från Vladivostok, teatergrupper från Karlskoga träffade teaterfolk i Moskva. Motorcykelentusiaster från Danmark utbytte erfarenheter med likasinnade från det inre av Sovjetunionen m.m.

Vare sig man skulle till Leningrad (St:Petersburg) eller till Vladivostok så var det ett enhetspris på ca 2.100 SEK för alla. Och för första gången i modern tid var det tillåtet att för besökande att övernatta i privata hem hos den lokala befolkningen. Under den avslutande veckan samlades många av dessa i Moskva för att förenas i olika aktiviteter och som avslutningsvis skulle manifesteras med en stor konsert på Leninbergen.

Ett enormt karnevalståg med deltagare från Sovjet och Skandinavien gick från Gorkijparken genom Moskvas gator till Leninbergen där den stora konserten skulle äga rum. Ett massivt militär-och polisuppbåd på ca 8.000 väntade, de flesta unga grabbar som fick chansen att få uppleva den första utomhus-konserten någonsin i Sovjetunionen. Dessutom direktsänd i sovjetisk och dansk TV.

När så konserten började böljade publiken fram och tillbaka och hotade att rämna det femdubbla ledet av poliser. En kollektiv glädjedans blev till kravaller i ordningsmaktens ögon, batongerna användes flitigt, alltmedan skandinavisk press lika flitigt dokumenterade allt som skedde. Det som skulle bli en manifestation för fred och samförstånd slutade i en maktdemonstration av den sovjetiska statsapparaten.

Men för att vända besvikelsen manade man på scenen publiken att inte slåss mot polisen.

– Även om hela platsen fylls av poliser så är det här VÅR konsert!

Bland andra grupper så gjorde Thåström/Imperiet från Sverige ett bejublat framträdande men först när den sovjetiska gruppen DDT äntrade scenen kände även sovjeterna igen sig och började dansa av sig nattkylan.

Inte var de lika besvikna på poliserna. Det här, det var ju demokrati, att få ha en rock-konsert ute i det fria.

(Text: Lasse Persson/Birgitta Öjersson)

Artiklar med anledning av 25-årjubileumet för Next Stop Soviet:
Nerikes Allehanda 11 oktober 2014 (pdf)
Karlskoga Tidning/Karlskoga Kuriren 8 november 2014 (nwt.se)