Sekelskiftets barn

”Ska jag gifta mig med Birgitta när det är Anna jag älskar egentligen?

Varför stanna vid gården när det är ingenjör jag är ämnad för?

Sekelskiftets Barn handlar om tjugotre män och kvinnor i hundraårsåldern som berättar om varför livet blev som det blev. Inte i största allmänhet, utan de avgörande ögonblicken är det stod och vägde. Där du måste välja. du som kunde. Resten fick lära sig ändå, i glädje , sorg kärlek, svartsjuka, alla de som tillsammans skapade 1900-talets svenska historiebok.

Så vad lär de oss inför tusenårsskiftet? Att känna igen det goda, det onda? Författaren Staffan Ekegren och Lasse Persson har letat hundraåringar i Örebro län för att få svar. De har lagt örat intill, bokstavligen, medan sekelskiftets barn viskat händelserna som tog djupast.”

Ovanstående är hämtat från baksidestexten av boken Sekelskiftets Barn som kom ut hösten 1999 då utställningen med samma namn också premiärvisades på länsmuséet i Örebro. Sedan dess har utställningen visats på bl.a. Arbetets Museum i Norrköping, Konsthallen i Karlskoga, Kulturhuset i Stockholm, Jönköpings Läns Museum, Kungsörs bibliotek, Scandinavian Photo i Bankeryd, Örebro Ölcafé och Guldhedens bibliotek i Göteborg.

Vid ev. intresse av boken eller utställningen, v.g. kontakta mig på mailen.

(Text: Lasse Persson/Staffan Ekegren)